"Toscaanse melk heeft lagere prijzen dan het Italiaanse gemiddelde. Dus de stallen lopen gevaar"

Florence, 25 april 2022 – “De stallen dreigen te sluiten “. Dit is de alarmkreet van Marco Neri, president van Confagricoltura Toscana. “Voor Toscaanse melk ontvangen boeren gemiddeld 36 tot 38 cent per liter, terwijl ze in de rest van Italië 50 cent krijgen: het is een anomalie om snel te corrigeren, als we niet willen dat onze stallen de komende maanden sluiten “, vervolgt Neri en voegt eraan toe:” We verwelkomen de inspanningen van grote retailers, die zich ertoe hebben verbonden producenten 3 cent per liter extra te betalen, maar het is nog steeds niet genoeg. Het bereiken van de drempel van een halve euro staat gelijk aan overleven , onder de sector is het in crisis”.

De situatie is vandaag de dag nog dramatischer vanwege een tweede belangrijke dyscrasie. ” Een andere factor grijpt in in de supermarktschappen die de onbalans voedt en de lokale producten benadeelt: merkmelk wordt constant onder de euro verkocht, vaak voor 0,99 cent, terwijl de lokale melk schommelt tussen 1,60 en 2 euro per liter. Als we niet werken aan een concrete en snelle egalisatie van prijzen , zal er nooit een match zijn tussen grootschalige distributie en kleine Toscaanse supply chains”.

Het beeld wordt nog somberder als je daar de dure energie van het conflict in Oekraïne bij optelt: ” Producenten komen ook in grote problemen doordat de kosten zijn verdrievoudigd , maar de melkprijs is al jaren niet serieus opgewaardeerd. Als het Gewest en de regering zich er niet toe verbinden om de veeteeltketen echt te ondersteunen, zal de enige conclusie de sluiting van de stallen zijn, met als gevolg een ongekende werkgelegenheidscrisis ”.

Niet alleen dat, want meerdere en andere segmenten zijn afhankelijk van de algehele stabiliteit van het systeem. ” Zonder corrigerende maatregelen wordt een reeks negatieve cascade-effecten verwacht, zoals het bijna totale verlies van een deugdzaam circuit dat bestaat uit dieren, weiden die worden gebruikt voor veevoer en typische producten die afkomstig zijn van melk zoals kaas. Met hun inzet dragen Toscaanse boeren ook bij aan het terugdringen van de ontvolking en degradatie van ons platteland. Wie denkt dat de crisis beperkt zal blijven, concludeert Neri, heeft het dus goed mis. Daarom is het nu tijd om in te grijpen.”

Door admine