Door de ongekend lage rentestanden sluiten meer mensen hun hypotheek over, zo blijkt uit recente cijfers. Maar hoe werkt oversluiten eigenlijk en wat kan het financieel opleveren?

In de maand augustus registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) 34 procent meer oversluitingen van hypotheken vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Door renteverlagingen van de grote kredietverstrekkers bereikte de rentestand een historisch laag gemiddelde van 1,45 procent. Ook werden de verschillen tussen de diverse rentevaste periodes kleiner.

Volgens een persbericht van De Hypotheekshop leidt dat ertoe dat consumenten hun hypotheekrente steeds langer vastzetten. Was de gemiddelde looptijd in 2011 nog bijna negen jaar, in 2021 is dat negentien jaar. Vooral de laatste twee jaar kiezen mensen vaker voor het vastzetten voor twintig en dertig jaar. Traditioneel zijn het de starters die voor hun eerste koopwoning kiezen voor een lange looptijd. Nu zijn het vooral de oversluiters, die dus al een huis in bezit hebben.

Financieel planner Jeroen Zuurveld bevestigt die trend. “De rente is zo laag, dat het aantrekkelijk is die vast te zetten voor twintig of dertig jaar. Nu kiezen voor een langere rentevaste periode biedt je veel zekerheid over je toekomstige lasten. Of dit handig of verstandig is om te doen, hangt af van of je de oversluitkosten kunt terugverdienen met de lagere maandlasten. Het is vooral interessant als je de intentie hebt om langere tijd in de huidige woning te blijven wonen.”

Oversluiten van de hypotheek houdt in dat mensen een andere hypotheek nemen. Dat kan bij dezelfde hypotheekverstrekker of bij een andere. Het geschiktste moment om dat te doen is als de rentestand laag is. “Op dit moment is het heel lucratief”, vertelt Marga Lankreijer van Independer. De belangrijkste reden voor mensen om over te sluiten, is het verlagen van de maandlasten en het plannen van toekomstige lasten. Al kan het ook slim zijn om over te sluiten als je wil gaan verbouwen of je huis wil verduurzamen. “Dan kan je hier naast de hypotheek nog extra geld voor lenen. Op deze manier zijn je maandlasten lager én kan je de waarde van je huis hoger maken”, legt Lankreijer uit.

Door admine