Wie dringend geld nodig heeft, kan aankloppen bij een bank, een kredietgever, bij vrienden of familie. Maar wat heb je nodig om voor een lening in aanmerking te komen? Waar moet je op letten als je er een afsluit, en hoe weet je dat het goed zit? Als je bijvoorbeeld een grote uitgave wilt doen, is geld lenen een mogelijkheid. Maar wat heeft een bank allemaal van je nodig voor je een lening krijgt?
Hans Sjouke Koopal, woordvoerder van ABN AMRO: “Bij aanvraag van een lening berekent de bank of je de kosten nu, en ook in de toekomst, kunt betalen. Hiervoor is inzicht nodig in je financiële situatie, zoals je salaris, je woonlasten, wat je eventueel kwijt bent aan kinderopvang en de mogelijke kosten van je auto. Koopal: “Door al deze inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten, kan nauwkeurig berekend worden wat je maandelijks ‘over’ hebt en je uit zou kunnen geven aan het terugbetalen van een lening.”
Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je de offerte. Deze moet je, eventueel digitaal, ondertekenen en terugsturen. “Hierbij zijn ook documenten nodig waaruit bijvoorbeeld je inkomen blijkt, zoals een loonstrook. Als alles akkoord is, wordt het bedrag dat je gaat lenen binnen enkele dagen aan je overgemaakt.”
Je kunt ook lenen bij een kredietgever. Op sociale media vliegen de advertenties ervan je om de oren. Met klinkende namen wordt goedkoop lenen aangeprezen alsof het praktisch cadeau wordt gedaan. Maar hoe weet je of deze partijen te vertrouwen zijn?
Yolanda Bieckmann, woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten: “Wij krijgen regelmatig meldingen van consumenten over illegale kredietaanbieders. Consumenten melden dan dat zij niets meer horen van de kredietaanbieder, zodra zij op verzoek administratiekosten of een zogenaamde verzekeringspremie hebben betaald.” Soms probeert de adverteerder de consumenten met een smoes nog meer geld te laten betalen voordat zij een lening zouden krijgen. De lening wordt in de praktijk nooit gegeven.