Je hebt hard gewerkt aan je ondernemingsplan, een pakkende naam bedacht voor je onderneming, een website gelanceerd en de eerste klanten binnengehaald. Wat er bij beginnende ondernemers volgens experts echter te vaak bij inschiet, is het maken van een plan om zichzelf tegen arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte te beschermen.

Vier op de tien zelfstandig ondernemers heeft geen maatregelen getroffen voor het geval zij arbeidsongeschikt zouden worden, blijkt uit onderzoek van het CBS in 2019. “Ik merk dat ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet het belangrijkst vinden”, reageert KVK-adviseur Henk Herkink. “Ze denken vaak, ik ga eerst de boel opstarten en dan zie ik later wel verder.” Het opstellen van een plan om zichzelf te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid, wordt door ondernemers veelal vooruit geschoven, zegt Herkink. “Ze gokken erop dat ze niet ziek worden. Pas wanneer ze arbeidsongeschikt worden, denken ze na over maatregelen. En dan is het helaas al te laat. ”

Voor veel zzp’ers wordt het gevaar pas echt tastbaar wanneer ze in hun eigen omgeving zien wat er mis kan gaan. Herkink: “Dan zien ze dat het toch niet zo’n gek idee is om iets te regelen. Het is misschien hard, maar verdiep je in de verhalen van mensen die arbeidsongeschikt zijn geworden tijdens het ondernemen en daardoor nu geen inkomen meer hebben. Leer van hun ervaringen.” Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je het beste beschermd, zegt Herkink. “Maar er zijn ook nog andere opties, zoals het opbouwen van een spaarpot. Je kunt er ook voor kiezen om via branche- of beroepsorganisaties collectief iets af te sluiten, of vrijwillig een verzekering af te sluiten bij het UWV.” Ondernemers die daar niets voor voelen kunnen deelnemen aan een broodfonds. Herkink. “Alle deelnemers – ook ondernemers – leggen maandelijks geld opzij. Wanneer een van hen ziek wordt, krijgt diegene uit de pot een soort schenking.”

Of het nu gaat om het afsluiten van een verzekering of het opzetten van een ander vangnet, denk goed na wat het beste bij je past. “Wanneer je eenmaal ziek bent is er namelijk geen verzekeraar of broodfonds die je zorgkosten nog op zich zal nemen”, benadrukt de adviseur. Onderzoek welke risico’s je als ondernemer loopt, luidt het advies van vakbond FNV aan ondernemers. Wanneer je weet wat je risico’s zijn, weet je namelijk ook welke maatregelen je kunt treffen om jezelf te beschermen.

Door admine