Hoe krijg je een gezonde moneymindset? Online struikel je tegenwoordig over blogs met dit thema. Maar wat is het precies? En kun jij je financiën echt verbeteren door anders over geld te gaan denken?

Wat is een moneymindset? Een rondje googelen levert de volgende definitie op: Het is je manier van kijken naar geld, en hoe je op basis van die gedachte omgaat met geld. Moneymindsetmentor Blanca Vergara leert mensen door middel van oefeningen en meditaties een “positieve moneymindset” te creëren. Haar eigen ervaringen inspireerden haar. “Ik ging van een succesvolle maar overwerkte IT-manager naar een gelukkiger én rijker leven. Onze samenleving is gebaseerd op keiharde actie om geld te genereren. Maar met drie banen verdien je nog steeds niet evenveel als Elon Musk. Het gaat om je mindset.”

Die manier van denken heeft volgens haar alles te maken met eigenwaarde: “Zonder geloof in jezelf kom je niet verder. Pas als jij weet wat je waard bent en vertrouwt dat wat jij wilt, mogelijk is, sta je succes toe.” Petra Noldus uit Amsterdam is ervaringsdeskundige: zij veranderde haar ideeën over geld door meditatie. “Ik zag een YouTube-filmpje waarmee je blokkades op geld kon verwijderen. Niet geschoten is altijd mis, dacht ik. Ik had weinig te verliezen. Ik ben niet lui, maar als freelance webdesigner kreeg ik maar net genoeg opdrachten om rond te komen.” In de meditatie ging het onder meer over de ideeën die je ouders je meegeven over geld. “Mijn ouders waren niet arm, maar ‘Wie voor een dubbeltje geboren is, zal nooit een kwartje worden,’ kwam regelmatig voorbij.”

“Door te beseffen dat ik het daar eigenlijk helemaal niet mee eens ben, moet er iets veranderd zijn. Want nog geen week later kwamen nieuwe opdrachtgevers en lucratieve opdrachten als vanzelf op mijn pad. Ik sta nooit meer rood en ben voor het eerst ‘rijk’ genoeg om mijn studieschuld af te betalen. Ik vind het zo bizar dat ik het bijna niet aan mensen durf te vertellen.”

Door admine