De coronacrisis vraagt veel aanpassingsvermogen van ondernemers. De Brabantse Sabine Verschuren (34) kreeg het Spaans benauwd toen de crisis roet gooide in de plannen met haar reisorganisatie Viva Sevilla Tours. “Even overwoog ik dan maar weer een baan te zoeken in Nederland.”

In 2016 verruilt Sabine Verschuren haar standplaats Utrecht voor een leven in de Spaanse stad Sevilla. “Ik had een mooie carrière als strafrechtadvocaat, maar ik was het Nederlandse leven zat. Nederland is een prima land, maar ik miste de spontaniteit. Kopjes koffie moeten weken van tevoren gepland worden, dat hoeft in Spanje niet.”

De eerste maanden in haar nieuwe woonplaats probeert ze de strafrechtadvocatuur nog te combineren met het Zuid-Europese leven. “Ik vloog heen en weer voor rechtszaken. Maar in 2018 vond ik het mooi geweest en heb ik me officieel uitgeschreven als advocaat. Vervolgens ben ik in het toerisme gerold”, vertelt ze.

Het leidt tot de oprichting van haar eigen reisorganisatie, waarmee ze verschillende tours door de stad organiseert. “Ik ben geen reisgids met een paraplu waar je achteraan moet sjokken. Ik wil mijn klanten net zo’n fantastische ervaring geven in Sevilla als ik had toen ik hier voor het eerst als toerist kwam en werd rondgeleid door een rasechte Sevillaan”, vertelt ze. Verschuren kreeg steeds meer klanten. Op een gegeven moment kon ze fulltime tours gaan organiseren. “Ook werk ik samen met andere freelance gidsen, omdat het op een gegeven moment te veel werd om in mijn eentje te doen.” Twee jaar lang draaide haar reisorganisatie op volle toeren. “Het was keihard werken, maar ik deed het met zo veel liefde.”

Door admine