Welke ondernemer wil het nou niet: een oplossing of product bedenken waar nog niemand aan had gedacht. In deze reeks vertellen ondernemers over het gat in de markt dat zij ontdekten en hun weg daarnaartoe. Deze keer: duurzame schoenen met stof van bamboevezels.

Lisa: “In Den Haag hebben we al een biologische matchatheebar. We wilden graag nog een ecologisch concept opzetten. Omdat we heel erg fan zijn van bamboe én van schoenen houden, wilden we daar iets mee doen. Sinds begin juni hebben we een winkel en webshop waar we onze Bamburista-schoenen verkopen.” Lisa: “Bamboe groeit snel, is composteerbaar en we kwamen erachter dat de stof gemaakt van bamboestokvezels heel sterk, slijtvast en tegelijkertijd superzacht is. Daar kun je dus heel goed duurzame schoenen van maken. Uiteindelijk heeft het drie jaar geduurd om onze stof BmGuya te laten ontwikkelen door een lokale weverij in Azië.”

Wim: “Het schoenenmerk is iets van de meiden, ik coach hen aan de zijlijn. Bamboe is onze grote passie: de meubels, vloer, wanden en kussens in de twee winkels zijn geheel van bamboe gemaakt. Ook voor de stof van de schoenen wilden we geen concessies doen, het moest van 100 procent bamboe zijn – in tegenstelling tot de meeste fabrikanten die microplastics verwerken in bamboekleding en -ondergoed. Dat komt weer in het milieu terecht en is dus schadelijk. ” Wim: “Klopt. Maar op een gegeven moment kwam er een schoenfabrikant uit Europa op ons pad die ook groen denkt. We hoefden alleen maar de stof op te sturen en binnen een paar weken hadden we de eerste schoenen binnen.”