Een bedrijf beginnen is een flinke uitdaging, maar helemaal als je dat naast een fulltimebaan doet. Waar moet je op letten als je begint met ondernemen naast een baan? En hoe houd je dat vol zonder overwerkt te raken? Twee ervaringsdeskundigen geven tips.

Debra van der Heide (26) begon naast een fulltimebaan haar bedrijf Dsocials, waarmee ze ondernemers helpt met online groei. “Ik stond om 6.00 uur op om te werken aan mijn bedrijf. Ook de avonden en weekenden zat ik achter mijn laptop”, vertelt ze. “Tijd is niet je beste vriend als je een bedrijf start naast je baan.”

Tijd die je wél hebt, moet je dus goed besteden, weet starterscoach Kim Hobo (33). Met haar bedrijf Ontdek je Bestemming helpt ze mensen die vanuit loondienst een bedrijf beginnen. “Veel starters doen tientallen cursussen en vervolgens niets. Als jij vijf uur per week aan je bedrijf kunt werken en je gaat twee uur kleuren van je website aanpassen, is dat zonde van de tijd. Je moet prioriteiten stellen en focus houden.”

Waar moet die focus in de beginfase van je bedrijf liggen? Hobo en Van der Heide zijn het eens: zichtbaarheid. “Mensen moeten je kennen voordat ze iets bij je kopen”, zegt Hobo. Van der Heide adviseert veel te netwerken. “Winst was voor mij het eerste jaar minder belangrijk. Ik wilde vooral mijn naam groter maken en zorgen dat klanten naar mij kwamen. Daarom investeerde ik in online zichtbaarheid.”

Voor Van der Heide was het verleidelijk om veel te werken toen ze haar bedrijf startte. “Ik kreeg er zo veel energie van, dus ik wilde door. Maar je moet ook iets van weekend pakken.” Hobo noemt dat ‘oplaadtijd’ plannen. “Het maakt niet uit of het wandelen, lezen of sporten is. Je moet voor jezelf zorgen, zodat je niet opbrandt.”