“Het voelde als een overval. Er was ons iets overkomen waardoor wij ons werk niet meer konden doen”, zegt Erik Ros, directeur bij Bakker Logistiek. Zijn bedrijf haalde in april het nieuws na een ransomware-aanval waardoor supermarkten niet konden worden bevoorraad met kaas.

De zorgen over ransomware-aanvallen worden steeds groter: de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bestempelde het vandaag tot bedreiging voor de nationale veiligheid.

Naast financiële gevolgen kent een aanval ook een lange persoonlijke nasleep voor de mensen die werken bij getroffen bedrijven, vertelt Ros “Je voelt je enorm machteloos en gefrustreerd, we konden niks meer leveren. Snel daarna gingen we over tot actie, dan ga je in oplossingen denken. Door orders handmatig te verwerken, bijvoorbeeld. We namen direct een cybersecuritybedrijf in de arm en die hebben ons er doorheen geloodst.”

De aanval wordt ontdekt op 4 april om 2 uur ’s nachts. Nog geen twee uur later komt de voltallige directie bijeen in een online crisisteamvergadering. “Het bedrijf draait 24 uur per dag, teams hadden een hapering in het systeem gezien en hadden gelijk zoiets van: hier gaat iets niet goed.” Terwijl een IT-collega wordt gebeld, krijgen ze de eerste melding op het scherm. Het is een boodschap van de hackers.