In de zomer kunnen veel mensen het wat rustiger aan doen. Maar er zijn ook Nederlanders die juist in dit seizoen flink aan de bak moeten. Hoe ziet hun dag eruit? En wat doen ze eigenlijk in de winter? In de laatste aflevering van deze reeks vragen we het aan Wendy van Dalen (49), online leerkracht.

Terwijl de temperaturen stijgen, gaan de lessen van Wendy van Dalen gewoon door. De eigenaresse van de online school Dutch for Children zit dan ook geen moment stil. “Het is het leukste wat er is.” De Voorburgse, die tegenwoordig woonachtig is in de Dominicaanse Republiek, staat niet letterlijk voor de klas. Ze videobelt in haar thuiskantoor met haar leerlingen die ze Nederlandse les geeft. Haar ruim tachtig leerlingen komen overal vandaan: van Japan en Singapore tot aan Spanje, Ierland en de Verenigde Staten. “De vakanties verschillen enorm per land. Dus ik ga het hele jaar gewoon door”, aldus Van Dalen. De lerares hoeft al het werk overigens niet helemaal alleen te doen; ze werkt samen met acht leerkrachten in verschillende landen.

Van Dalen wilde altijd al graag in het onderwijs werken, maar koos na twee jaar pabo toch voor een universitaire studie en werd psycholoog. Het idee om les te geven kon ze echter nooit helemaal loslaten. Toen ze zelf kinderen kreeg die naar school gingen, begon het weer te kriebelen. “Een vriendin van me ging toevallig de versnelde pabo-opleiding doen en ik besloot me er ook voor op te geven. Zo werd ik uiteindelijk toch juf.”

Lange tijd stond ze zelf voor de klas. “Van kleuters tot bovenbouw, ik heb het allemaal gedaan. Maar het stond me tegen dat ik de kinderen geen persoonlijke aandacht kon geven, omdat de klassen in Nederland overvol zijn. Toen kreeg ik het idee om kinderen bijles te geven. En omdat wij destijds in de omgeving van Den Haag woonden, had ik voornamelijk expatleerlingen.” Naarmate ze steeds meer leerlingen kreeg, besloot ze zeven jaar geleden haar eigen bedrijf op te richtten. Maar de vraag naar haar lessen kwamen niet alleen uit haar eigen omgeving, maar uit heel Nederland. “Daarom besloot ik om mijn lessen online via Skype aan te bieden.” Daarbij werkt ze een-op-een met haar leerlingen. “Ieder kind is anders en leert op zijn eigen niveau. Privélessen zijn heel intensief om te geven, maar het is taaltechnisch wel heel handig. Zo leren kinderen veel sneller.”

Door admine